Antivirus

Ett antivirus är en programvara som skyddar din dator mot virusangrepp. Virus är elaka program vars syfte är att skada, stjäla information och/eller ta kontroll över din dator. Virusangrepp kan ske på många sätt. Det krävs dock att själva viruset exekveras, det vill säga körs igång, på din dator för att det ska fungera.

Virustillverkare utnyttjar olika former av säkerhetshål i operativsystemet och i programvaror för att överföra sin skadliga kod till din dator, och sedan exekvera den. Antivirusprogrammet ligger resident i minnet och kontrollerar sådant som skrivs till hårddisken eller lagras i minnet, med hjälp av så kallade virusdefinitionslistor och olika former av algoritmer. När programvaran upptäcker något misstänksamt kan det stoppa angreppet.

Antivirus är huvudsakligen proaktiva. Med det innebär att de skyddar mot virus. Om du väl har blivit smittad av ett virus, är det inte säkert att ett antivirus kan råda bot på det. Många virus kan tack och lov plockas bort från en infekterad dator, men om viruset har skadat dina filer kan du sällan rädda dem med ett antivirusprogram.

Synonym: antivirusprogram, virusprogram, virusskydd

itlexikon.se logo

Vårt mål är att bli den största webbplatsen inom svensk IT och teknik sammanhang. Häng med på vår resa!

Kontakta oss

ITLexikon.se

Jakobsbergsgatan 22, 111 44 Stockholm, Sverige

[email protected]