Botnet / Botnät

Botnet är en engelsk term för att beskriva ett nätverk av datorer som styrs av cyberkriminella. Med hjälp av virus och trojaner kan kriminella ta kontrollen över smittade datorer, och använda datorerna till att exempelvis skicka ut spam (skräppost), göra attacker mot sajter och annat.

En dator som är smittad av en botnet-trojan kallas för zombie. Ofta märker inte användaren av att datorn är smittad, eftersom viruset försöker dölja sig effektivt. Det är inte alls ovanligt att hemanvändares datorer är smittade av sådant här. Datorerna kan skicka iväg tiotusentals spam om dagen, utan användarens vetskap.

För att skydda sig gäller det som vanligt att ha ett bra och uppdaterat antivirus. Vidare måste man uppdatera operativsystemet och de programvaror man använder. Det är också viktigt att köra en bra brandvägg som stoppar all oönskad in- och utgående trafik. Windowsbrandväggen stoppar som regel inte utgående trafik, vilket är skälet till att den missar när en trojan börjar skicka ut virus och skräppost.

itlexikon.se logo

Vårt mål är att bli den största webbplatsen inom svensk IT och teknik sammanhang. Häng med på vår resa!

Kontakta oss

ITLexikon.se

Jakobsbergsgatan 22, 111 44 Stockholm, Sverige

[email protected]