VPN

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) skapar ett privat nätverk från en offentlig internetanslutning. Din IP-adress är dold tack vare VPN-tjänsten, vilket gör dina onlineaktiviteter praktiskt taget ospårbara.

En VPN maskerar din IP-adress genom att låta nätverket dirigera den genom en VPN-värds server. När du använder en VPN för att komma åt internet blir VPN-servern källan till dina data. Detta innebär att din Internetleverantör (ISP) och andra tredje parter inte kommer att kunna se de webbplatser du besöker eller de uppgifter du överför och tar emot över internet. Även om någon lyckades få tag på din information så skulle det vara oläsbart.

När du surfar på nätet på ett oskyddat Wi-Fi-nätverk riskerar du att avslöja din personliga information och din webbhistorik då det är väldigt enkelt för andra användare på samma nätverk att se din aktivitet i klartext.

VPN används ofta till att komma runt geografiska begränsningar, undvika censur från auktoritära stater, samt för att ge extra säkerhet på publika Wi-Fis då dessa ofta är okrypterade.

Mer information om VPN-tjänster kan du hitta här.

itlexikon.se logo

Vårt mål är att bli den största webbplatsen inom svensk IT och teknik sammanhang. Häng med på vår resa!

Kontakta oss

ITLexikon.se

Jakobsbergsgatan 22, 111 44 Stockholm, Sverige

[email protected]